Rovaniemi Sodankylä 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Kuljetusyrittäjiä monessa polvessa

Matilainen ja Uimaniemi toimivat yhdessä

 

Kirjoittaja: Tapani Ranta Lapin Kansa Oy 8.4.2006

Rovaniemi

Rovaniemen Mäntyvaarassa toimivalla Rovaseudun Kuljetuksella on takanaan pitkä tie lappilaista kuljetushistoriaa. Liikennöitsijä Marko Matilainen jatkaa isoisänsä perustamaa Matilaisen kuljetusliikettä ja liikennöitsijä Jukka Uimaniemi on taas Uimaniemien kuljetussukua Sodankylästä. Nyt molemmat toimivat yhteisessä kuljetusyrityksessä, joka hoitaa kuljetukset laidasta laitaan ympäri maata.

Nykyinen M.J. Matilainen Ky sai alkunsa jo vuonna 1924, kun Aati Matilainen aloitti Rovaniemellä kuljetusliikkeen yhdellä taksiautolla ja yhdellä kuorma-autolla. Aatin kaverina oli Onni-veli ja myöhemmin toimintaa alkoi jatkamaan poika Pentti Matilainen.

Autoja tuli vähitellen lisää ja 50-luvulla oli käytössä kahdeksan kuorma-autoa. Sora-ajon lisäksi tuli mukaan leipomotuotteiden kuljetukset. Matilainen vastasi pitkään myös Shellin huoltoasemien polttoainekuljetuksista ja lisäksi kerosiinin kuljetuksen lentokentälle.

Mielenkiintoinen kappale Matilaisen kuljetushistoriaa on se, kun yhtiö harjoitti laivaliikennettä. Kuuluisat Tuula-laivat huolehtivat henkilöliikenteestä Kemijoella sotien jälkeen. Kuljetettavaa riitti siihen asti, kun Kemijoen sillat oli rakennettu uudelleen.

Kaksikymppisenä yrittäjäksi

Marko Matilaisesta tuli jo kaksikymppisenä yrittäjä, kun hänen isänsä kuoli ja firma tarvitsi jatkajaa. 90-luvun alussa Matilaisen kuljetustoiminta kuitenkin pysähtyi muutamaksi vuodeksi, kun Markolla ei ollut vielä omaa liikennelupaa. Hän kävi kuitenkin tarvittavat koulut ja aloitti vuonna 1995 yrittämisen yhdellä pakettiautolla.

Vuonna 1996 tuli jo toinen kuorma-auto. Siitä yritys on laajentunut täyden palvelun kuljetusyritykseksi, joka on laajentunut ostamalla neljä alan muuta toimijaa ja liittoutumalla yhteen Jukka Uimaniemen omistaman Keski-Lapin Liikeen kanssa. Nyt M.J. Matilaisella, Keski-Lapin Liikenteellä ja miesten yhteisellä Rovaseudun Kuljetuksella on yhteensä kaksikymmentä autoa ja yksi pyöräkuormaaja.

Jukka Uimaniemen isoisän isä Anselm Uimaniemi sai liikenneluvan vuonna 1936 niin sanotulle sekajunalle, jolla kuljettiin ihmisiä ja tavaraa. Anselmin jälkeen liikennöintiä jatkoi poika Yrjö Uimaniemi ja tämän jälkeen Yrjön pojat Reino ja Raimo. Jukka Uimaniemi on Raimon poika ja kehuu, että hänenkin poikansa jatkavat jo kuljetusalaa ainakin osakkaina.

Täyden palvelun muuttamista

Täyden palvelun muuttoliike hoitaa kaiken muuttamiseen liittyvän. Asiakkaan tarvitsee antaa vain avaimet ja muuttomiehet hoitavat kaikki tavarat paikalleen, lamput kattoon, kirjat hyllyyn ja matot lattiaan. Muuttokuorma voidaan ottaa myös vaikka varastoon niin pitkäksi aikaa, että asiakas löytää uuden sopivan asunnon.

Muuttomies tietää, mikä on elinkeinoelämän barometri. - Vuosituhannen vaihteessa saatettiin viedä 300-400 muuttokuormaa etelään. Silloin lappilaisia työntekijöitä veti Nokia ja sen alihankkijat. Nyt tämä muutto on laantunut kokonaan niin, että ehkä vain sadasta muutosta enää edes neuvotellaan, kertoo Marko Matilainen.

Muuttaminen ei ole kuitenkaan vähentynyt - päinvastoin. Kaupungin sisällä muutetaan paljon. Nyt on meneillään suuria muuttoja, kun Arktikumin henkilökunta palaa evakosta takaisin entisiin tiloihin. Sitten on vuorossa yliopiston muutto uusiin tiloihin. Urheilukadun kerrostaloon ollaan parhaillaan muuttamassa ja kohta muutetaan Seniorikotiin.

Kuljetusfirman toinen tukipilari on leivonnaisten kuljetukset. Matilaisen ja Uimaniemen autot ajavat kymmenen reittiä ympäri Lappia kuljettamalla usean leipomoliikkeen leivonnaiset. Samoin kuljetusliike huolehtii kaikki Lapin sairaanhoitopiirin sairaalatekstiilien kuljetukset pesulaan ja takaisin ja Lapin hotellien hotellitekstiilien kuljetukset pesulaan. Pohjoisen tekstiilit pestään Ivalossa ja Etelä-Lapin hotellien tekstiilit Jyväskylässä.

Puhtaiden tekstiilien kuljetus vaatii puhdasta ja hygienista välivarastoterminaalia ja sellainen valmistui viime vuoden lopulla Mäntyvaaraan Sipolantielle, jonne siirtyi myös firman konttori.

Kuljetusala on hyvin nopeaa liiketoimintaa. Joka ilta rakennetaan kuljetureitit parille kymmenelle autolle. Jos etelään viedään muuttokuorma, pitää paluukuormakin saada samalta seudulta. Kustannuksetkin muuttuvat päivittäin. Jos viikon polttiainekulut ovat yli 20 000 euroa, niin sentinkin heilahdus polttoaineen hinnassa näkyy kustannuksissa.

Yritys on työllistänyt parikymmentä nuorta monipuoliseen kuljetustyöhön. Matilainen ja Uimaniemi kehuvat osaavaa henkilökuntaansa, jota he pitävät yrityksen parhaana valttina kovin kilpailulla alalla.

 

 

 

 

Suomen kuljetus ja

Logistiikka Ry:n Jäsen

www.muuttolinja.com